Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Επιστολή Δ.Σ. ΣΥΣΠΑΠ προς Υπουργεία 6-11-2008

Προς:
- Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
Αξιότιμο κο Ευριπίδη Στυλιανίδη

Κοιν.:
Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
Αξιότιμο κο. Γιώργο Αλογοσκούφη
- Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
Αξιότιμο κο. Προκόπη Παυλόπουλο
- Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
Αξιότιμο κο. Σπυρίδωνα Ταλιαδούρο
- Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
Αξιότιμο κο. Ανδρέα Λυκουρέντζο
- Υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
Αξιότιμο κο. Νικόλαο Λέγκα

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διανύει φέτος τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να αποτελέσει έναν ισχυρό αναπτυξιακό πόλο έλξης στην Περιφέρεια, τόσο εκπαιδευτικό όσο και οικονομικό-κοινωνικό, καθώς σαν στόχο έχει τη συμβολή του τόσο στα ελληνικά όσο και στα παγκόσμια δρώμενα της ακαδημαϊκής κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας.

Παράλληλα, προκειμένου να υποστηριχθεί στους διοικητικούς και τεχνικούς τομείς, δημιουργήθηκαν συγκεκριμένες υπηρεσιακές μονάδες τόσο σε επίπεδο Τμημάτων όσο και σε Ιδρυματικό επίπεδο (Γραμματείες Τμημάτων, Διοικητικές Υπηρεσίες, Οικονομικές Υπηρεσίες, Κέντρο Υποστήριξης Πληροφορικής και Υπηρεσιών Δικτύων, Γραφείο Διασύνδεσης, Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας).

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Διοικητικών Υπηρεσιών των Πανεπιστημίων οι παραπάνω υπηρεσιακές μονάδες θα έπρεπε να στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό που να υπηρετεί σε οργανικές θέσεις, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στον έβδομο χρόνο λειτουργίας του απασχολεί 130 περίπου υπαλλήλους (μόνιμους, αορίστου χρόνου & συμβασιούχους), εκ των οποίων η πλειοψηφία τους (94 στον αριθμό) εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου/έργου/ανάθεσης έργου, ως διοικητικοί, τεχνικοί, κ.α.

Οι υπάλληλοι αυτοί, που αναμφισβήτητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εξασφαλίζουν όλα αυτά τα χρόνια την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος, δεδομένου ότι δεν έχουν διακοπεί οι συμβάσεις τους ούτε μια μέρα. Τον Δεκέμβριο του 2008 και συγκεκριμένα 31/12/2008 , λήγουν οι συμβάσεις των ανωτέρω, λόγω λήξης της χρηματοδότησης των έργων ΕΠΕΑΕΚ από τα οποία εξασφαλίζονται οι πιστώσεις που επιτρέπουν την απασχόλησή τους.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των συμβασιούχων, από την 1η Ιανουαρίου 2009, το Πανεπιστήμιο θα αναγκαστεί να λειτουργήσει με τους μόλις 40 περίπου μόνιμους υπαλλήλους του, οι οποίοι προέρχονται από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, αποσπάσεις και μετατάξεις. Κατά συνέπεια, θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία, εξέλιξη και ανάπτυξη του Ιδρύματος, ενώ ορισμένα Τμήματα και Υπηρεσίες θα αναγκαστούν να υπολειτουργούν ή και να σταματήσουν τις εργασίες τους (αδυναμία εγγραφής νέων φοιτητών και απονομής πτυχίων, πάγωμα προμηθειών και μισθοδοσίας διοικητικού, τεχνικού και διδακτικού προσωπικού, αδυναμία φύλαξης κτιρίων, ελλιπής υποστήριξη τεχνολογικού εξοπλισμού και συστημάτων ηλεκτρονικής διδασκαλίας και επικοινωνίας κ.α.), καθότι το υπάρχον προσωπικό δεν θα επαρκεί, αφ’ενός αλλά και δεν θα υπάρχει η απαραίτητη και απαιτούμενη πλέον εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια, αφέτέρου, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες αυτές.

Η μόνη απαραίτητη, επιβεβλημένη και άμεση λύση, είναι η πλήρης στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό το οποίο θα είναι άρτια καταρτισμένο με εμπειρία και τεχνογνωσία. Το υπάρχον προσωπικό των συμβασιούχων εργαζομένων, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία σημειώνουμε ότι εργάζονται τουλάχιστον πάνω από τρία (3) χρόνια χωρίς μια μέρα διακοπής των συμβάσεων, συγκεντρώνουν απόλυτα τα χαρακτηριστικά αυτά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση του επισφαλούς εργασιακού καθεστώτος των 94 συμβασιούχων εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία είναι και πάγια πεποίθηση του Συλλόγου των Συμβασιούχων εργαζομένων.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από την ίδρυσή του έχει αναπτυχθεί και αναπτύσσεται ραγδαία και με την αύξηση των Τμημάτων του, έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες του. Η διασφάλιση της παρουσίας των υπαλλήλων του, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συνδέεται αναπόσπαστα με την διασφάλιση μιας αποτελεσματικής παρουσίας του Πανεπιστημίου στο παρόν και το μέλλον.

Θεωρώντας δεδομένη την πρόθεση της Πολιτείας να στηρίξει την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου αλλά και να αποκαταστήσει την εργασιακή ασφάλεια των εργαζόμενών του, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει έμπρακτη κίνηση διευθέτησης και άμεσης επίλυσης του φλέγοντος αυτού ζητήματος.

Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διεκδικούν το δικαίωμα να συνεχίσουν να συμβάλλουν με αφοσίωση και εργατικότητα στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος και το σύνολο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, οι οποίοι στηρίζουν έμπρακτα τις διεκδικήσεις του Συλλόγου των Συμβασιούχων. Αναγνωρίζουν τόσο την προσφορά τους όσο και το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ανανεώνοντας μέχρι σήμερα το σύνολο των συμβάσεων και αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να παραμείνουν οι συμβασιούχοι στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι υπάλληλοι που ουσιαστικά στελεχώνουν, υποστηρίζουν και λειτουργούν όλες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Κύριοι Υπουργοί,

Για αυτούς τους λόγους:

Αιτούμεθα να ληφθεί υπόψη η περίπτωση των 94 εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ως μια ειδική περίπτωση επιτακτικής ανάγκης που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Ειδικότερα:
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών προκήρυξης των θέσεων, η ΜΟΝΗ ασφαλής, άμεση και ΔΙΚΑΙΗ λύση για τους συμβασιούχους εργαζομένους στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είναι μια νομοθετική ρύθμιση μετατροπής ΟΛΩΝ των συμβάσεων ορισμένου χρόνου / έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Δίκαιη λύση για τους συμβασιούχους εργαζομένους που ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι ουσιαστικά στελεχώνουν, υποστηρίζουν και λειτουργούν όλες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου όλα αυτά τα χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι λόγω της εμπεριστατωμένης επεξεργασίας μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης, η οποία απαιτεί αρκετό χρόνο, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα η πρόβλεψη επιπλέον χρηματοδότησης του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τουλάχιστον ένα (1) ακόμη χρόνο, μετά τη λήξη των συμβάσεων, από 01-01-2009 έως και 31-12-2009. Αυτό θα αποτρέψει τον ορατό κίνδυνο αποχώρησης των συμβασιούχων εργαζομένων και την δυσλειτουργία των υπηρεσιών του.

Κύριοι Υπουργοί,
Αντιλαμβανόμαστε ότι η εργασιακή αποκατάσταση και ασφάλεια δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για μας αλλά και για χιλιάδες άλλους νέους που αναζητούν μια θέση εργασίας που να τους δίνει τα εχέγγυα μια αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε, και για αυτό θα αγωνιστούμε , ότι η λύση δεν είναι η συνεχής αντικατάσταση συμβασιούχων.

Εργαζόμαστε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καλύπτοντας υπάρχουσες , εξειδικευμένες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες του. Απέναντι στο έργο που μας ανατέθηκε επιδείξαμε αξιοπιστία και ζητάμε να επιδειχθεί έμπρακτα πρόταση για την εύρεση λύσης στο πρόβλημά μας.

Αυτό που ζητάμε είναι μια δίκαιη λύση στο πρόβλημά μας.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία και ευελπιστούμε σε μια άμεση και ουσιαστική συνάντηση, όπως επανειλημμένα σας έχουμε ζητήσει.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Σταθόπουλος Πέτρος

Ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ.
Δρακόπουλος Ιορδάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου