Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Δελτίο Τύπου ΣΥΣΠΑΠ - Παρασκευή 21-11-2008

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για ακόμα μια φορά περιέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Στις 31-12-2008 λήγουν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων εργαζομένων και το Ίδρυμα θα παραμείνει με το 25% των εργαζομένων το οποίο έχει μέχρι τώρα.

Είναι κατανοητό ότι με αυτές τις συνθήκες, το Πανεπιστήμιο είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να λειτουργήσει και σαν αποτέλεσμα θα έχει την απαξίωση του στα μάτια των υποψηφίων φοιτητών. Αυτό συνεπάγεται ότι η απαξίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα σημάνει τη χαμηλή θέση προτίμησής του από τους υποψήφιους φοιτητές, σαφώς τη μείωση των φοιτητών και συνεπώς την μείωση της εισροής χρημάτων προς τις πόλεις της Πελοποννήσου όπου υπάρχουν έδρες Τμημάτων (Κόρινθος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο). Επίσης θα ωθηθούν στην ανεργία 94 εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στις πόλεις αυτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου , εργαζόμενοι οι οποίοι και με απόφαση του Πανεπιστημίου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν και δουλεύουν στο Πανεπιστήμιο από την ίδρυση του . Ουσιαστικά από 1 Ιανουαρίου 2009 θα σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όλα αυτά τα άτομα που με τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία τους στηρίξουν την λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Σε όλα τα παραπάνω, και ενώ έχουμε κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να επιδιώξουμε επαφές με το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή καμία συνάντηση και δεν έχει προταθεί καμία λύση, παρόλο που το γεγονός της λήξης των συμβάσεων είναι πλέον ορατό.

Γι’ αυτό και εμείς προχωράμε σε κινητοποιήσεις με σκοπό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Διεκδικούμε:
  • Αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών των ιδρυμάτων. Ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση του θεσμού του εκτάκτου. Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου. Άμεσα, να διασφαλιστεί η συνέχιση της δουλειάς των συμβασιούχων εργαζομένων.
  • Συνεχίζουμε τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
  • Καλούμε σε παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Απόφαση Γ.Σ. ΣΥΣΠΑΠ - Παρασκευή 21-11-2008

Η γενική συνέλευση στις 21.11.08 του Συλλόγου Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποφάσισε:
  • Αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών των ιδρυμάτων. Ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση του θεσμού του εκτάκτου. Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου. Άμεσα, να διασφαλιστεί η συνέχιση της δουλειάς των συμβασιούχων εργαζομένων.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους. Ενιαίο δημόσιο δωδεκάχρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο και δημόσιο σύστημα μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% επί του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νόμος πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης.
  • Να καταργηθεί ο νόμος για τα κολέγια. Να μην εφαρμοστεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 36/2005
  • Κατώτατο βασικό μισθό 1400 Ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια.
Προχωρούμε:
  • Συνεχίζουμε τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες
  • Προχωράμε σε Παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας λόγω επικείμενης συνάντησης στο Υπουργείο με τους Υφυπουργούς κ. Ταλιαδούρο και κ. Λυκουρέντζο. Προκαθορισμένη μέρα είναι η Τρίτη 25-11-2008 και ώρα 12:00. Σε περίπτωση αναβολής η Παράσταση θα γίνει την Τετάρτη 26-11-2008.
    Ο σύλλογος θα διαθέσει Λεωφορείο για την διευκόλυνση των συναδέλφων.
    Το λεωφορείο θα αναχωρήσει την Τρίτη στις 9:00 από Τρίπολη στο χώρο της ΣΘΕΤ. Οι συνάδελφοι από Σπάρτη και Καλαμάτα θα πρέπει να έρθουν στην Τρίπολη για αναχώρηση και οι συνάδελφοι από Ναύπλιο και Κόρινθο θα παραληφθούν από τον Ισθμό.
  • Γενική συνέλευση του Συλλόγου την ημέρα της παράστασης στην Αθήνα μετά την συνάντηση στο Υπουργείο
  • Κάλεσμα άλλων συλλόγων συμβασιούχων για συμμετοχή στην παράσταση στο Υπουργείο
  • Επαφές με Δημάρχους , Νομάρχες , Κόμματα με σκοπό να παρθούν ψηφίσματα συμπαράστασης.
  • Επαφές με τους Συλλόγους φοιτητών , καθηγητών , μονίμων εργαζομένων του Πανεπιστημίου για συμμετοχή στην παράσταση
  • Επαφές με εργατικά σωματεία και εργατικά κέντρα με σκοπό την συμπαράσταση τους.
  • Αποστολή δελτίου τύπου
  • Ζητάμε απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής στην οποία να αναφέρονται όλοι οι συνάδελφοι ονομαστικά ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
  • Ζητάμε απόφαση των ΠΓΣ των τμημάτων συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους
  • Ζητάμε απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής στην οποία να εξαγγέλλει παύση όλων των εκπαιδευτικών – ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου για μία μέρα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Σταθόπουλος Πέτρος

Ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ.
Δρακόπουλος Ιορδάνης

Ψήφισμα συμπαράστασης του Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων 20-11-2008

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Προς: Διοικούσα Επιτροπή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Κοιν.: ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Ο σύλλογος φοιτητών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων με απογοήτευση διαπιστώνει την ολιγωρία των υπευθύνων της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να επιλύσουν το φλέγον ζήτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων υπαλλήλων του πανεπιστημίου.

Με τις συμβάσεις τους να λήγουν λίαν συντόμως, το τμήμα μας κινδυνεύει να μείνει με μόνο μια υπάλληλο στη γραμματεία, ενώ υπηρεσίες αυτονόητες σε άλλα τμήματα όπως η βιβλιοθήκη και το εργαστήριο υπολογιστών τείνουν να γίνουν μακρινή ανάμνηση για τους φοιτητές του τμήματος.

Ειδικά στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων το οποίο λειτουργεί μόλις για δεύτερο ακαδημαϊκό έτος, το προσωπικό έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και πολύ καλής συνεργασίας με το σύνολο των φοιτητών και έχει διευκολύνει τον φοιτητικό σύλλογο σε πολλές περιπτώσεις αφού αυτό, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, κατανοεί απόλυτα τις διάφορες ιδιαιτερότητες του τμήματος.

Για τους λόγους αυτούς, λοιπόν, ως σύλλογος φοιτητών και με σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, στηρίζουμε απόλυτα τα αιτήματα του συλλόγου συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για μονιμοποίηση, αντιτιθέμαστε στην προοπτική των 8μηνων συμβάσεων οι οποίες απλά και μόνο θα παρατείνουν το πρόβλημα επ’ αόριστον και θα μας υποχρεώσουν να επανερχόμαστε στην ίδια αντιπαράθεση κάθε οκτώ μήνες.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς το προσωπικό τόσο του τμήματος όσο και ολόκληρου του ΠαΠελ, προχωρούμε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου μας σε μονοήμερη αποχή από τα μαθήματα την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008.

Κόρινθος, 20 Νοεμβρίου 2008

Με τιμή,
Το ΔΣ του σ.φ. ΠΟΛ.Ε.ΔΙ.Σ.

Απόφαση Γ.Σ. Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής 19-11-2008

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στις 19/11/08 ανακοινώνονται τα παρακάτω:
  • Στηρίζουμε τους Συμβασιούχους σε όποια απόφαση διαμαρτυρίας πάρει ο Σύλλογός τους.
  • Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί με την υπόθεση των Συμβασιούχων και προτείνουμε την συνεχόμενη ανανέωση των συμβάσεών τους μέχρι την οριστική μονιμοποίησή τους.
  • Ενισχύοντας τις παραπάνω θέσεις, απέχουμε από τα μαθήματα στις 20/11 και 21/11, ενώ ταυτόχρονα προχωράμε σε συμβολική κατάληψη της Γραμματείας ως στήριξη στα αιτήματα των Συμβασιούχων.
  • Συγκροτούμε επιτροπή για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Συμβασιούχων, που θα συμβούν στην Τρίπολη στις 21/11.
  • Διεκδικούμε δωρεάν σίτιση και στέγαση, διεύρυνση των κοινωνικών κριτηρίων για όλους τους φοιτητές.
  • Για τον παραπάνω λόγο, προχωρήσαμε σε σύσταση επιτροπής που θα εκπροσωπεί το Φοιτητικό Σύλλογο σε συναντήσεις με τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου και θα εκφράζει τα αιτήματα των φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα θέματα της φοιτητικής μέριμνας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Επιστολή Δ.Σ. ΣΥΣΠΑΠ προς Δημάρχους, Νομάρχες, Βουλευτές 10-11-2008

Προς:
- Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου
Κο Νικόλαο Αγγελόπουλο
- Βουλευτές Περιφέρειας Πελοποννήσου
- Νομάρχες Περιφέρειας Πελοποννήσου
- Δημάρχους Πρωτευουσών Νομών Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αξιότιμοι κύριοι,

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διανύει φέτος τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να αποτελέσει έναν ισχυρό αναπτυξιακό πόλο έλξης στην Περιφέρεια, τόσο εκπαιδευτικό όσο και οικονομικό-κοινωνικό, καθώς σαν στόχο έχει τη συμβολή του τόσο στα τοπικά όσο και στα ελληνικά αλλά και τα παγκόσμια δρώμενα της ακαδημαϊκής κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας.

Παράλληλα, προκειμένου να υποστηριχθεί στους διοικητικούς και τεχνικούς τομείς, δημιουργήθηκαν συγκεκριμένες υπηρεσιακές μονάδες τόσο σε επίπεδο Τμημάτων όσο και σε Ιδρυματικό επίπεδο (Γραμματείες Τμημάτων, Διοικητικές Υπηρεσίες, Οικονομικές Υπηρεσίες, Κέντρο Υποστήριξης Πληροφορικής και Υπηρεσιών Δικτύων, Γραφείο Διασύνδεσης, Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας).

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στον έβδομο χρόνο λειτουργίας του απασχολεί 130 περίπου υπαλλήλους (μόνιμους, αορίστου χρόνου & συμβασιούχους), εκ των οποίων η πλειοψηφία τους (94 στον αριθμό) εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου/έργου/ανάθεσης έργου, ως διοικητικοί, τεχνικοί, κ.α.

Οι υπάλληλοι αυτοί, που αναμφισβήτητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εξασφαλίζουν όλα αυτά τα χρόνια την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος, δεδομένου ότι δεν έχουν διακοπεί οι συμβάσεις τους ούτε μια μέρα. Τον Δεκέμβριο του 2008 και συγκεκριμένα 31/12/2008 , λήγουν οι συμβάσεις των ανωτέρω, λόγω λήξης της χρηματοδότησης των έργων ΕΠΕΑΕΚ από τα οποία εξασφαλίζονται οι πιστώσεις που επιτρέπουν την απασχόλησή τους.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των συμβασιούχων, από την 1η Ιανουαρίου 2009, το Πανεπιστήμιο θα αναγκαστεί να λειτουργήσει με τους μόλις 40 περίπου μόνιμους υπαλλήλους του, οι οποίοι προέρχονται από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, αποσπάσεις και μετατάξεις. Κατά συνέπεια, θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία, εξέλιξη και ανάπτυξη του Ιδρύματος, ενώ ορισμένα Τμήματα και Υπηρεσίες θα αναγκαστούν να υπολειτουργούν ή και να σταματήσουν τις εργασίες τους (αδυναμία εγγραφής νέων φοιτητών και απονομής πτυχίων, πάγωμα προμηθειών και μισθοδοσίας διοικητικού, τεχνικού και διδακτικού προσωπικού, αδυναμία φύλαξης κτιρίων, ελλιπής υποστήριξη τεχνολογικού εξοπλισμού και συστημάτων ηλεκτρονικής διδασκαλίας και επικοινωνίας κ.α.), καθότι το υπάρχον προσωπικό δεν θα επαρκεί, αφ’ενός, αλλά και δεν θα υπάρχει η απαραίτητη και απαιτούμενη πλέον εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια, αφέτέρου, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες αυτές.

Η μόνη απαραίτητη, επιβεβλημένη και άμεση λύση, είναι η πλήρης στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό το οποίο θα είναι άρτια καταρτισμένο με εμπειρία και τεχνογνωσία. Το υπάρχον προσωπικό των συμβασιούχων εργαζομένων, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία σημειώνουμε ότι εργάζονται τουλάχιστον πάνω από τρία (3) χρόνια χωρίς μια μέρα διακοπής των συμβάσεων, συγκεντρώνουν απόλυτα τα χαρακτηριστικά αυτά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση του επισφαλούς εργασιακού καθεστώτος των 94 συμβασιούχων εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία είναι και πάγια πεποίθηση του Συλλόγου των Συμβασιούχων εργαζομένων.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από την ίδρυσή του έχει αναπτυχθεί και αναπτύσσεται ραγδαία και με την αύξηση των Τμημάτων του, έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες του. Η διασφάλιση της παρουσίας των υπαλλήλων του, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συνδέεται αναπόσπαστα με την διασφάλιση μιας αποτελεσματικής παρουσίας του Πανεπιστημίου στο παρόν και το μέλλον.

Θεωρώντας δεδομένη την πρόθεση της Πολιτείας να στηρίξει την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου αλλά και να αποκαταστήσει την εργασιακή ασφάλεια των εργαζόμενών του, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει έμπρακτη κίνηση διευθέτησης και άμεσης επίλυσης του φλέγοντος αυτού ζητήματος.

Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διεκδικούν το δικαίωμα να συνεχίσουν να συμβάλλουν με αφοσίωση και εργατικότητα στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος και το σύνολο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, οι οποίοι στηρίζουν έμπρακτα τις διεκδικήσεις του Συλλόγου των Συμβασιούχων. Αναγνωρίζουν τόσο την προσφορά τους όσο και το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ανανεώνοντας μέχρι σήμερα το σύνολο των συμβάσεων και αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να παραμείνουν οι συμβασιούχοι στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι υπάλληλοι που ουσιαστικά στελεχώνουν, υποστηρίζουν και λειτουργούν όλες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Για τους λόγους αυτούς:

Ζητάμε τη άμεση παρέμβασή σας καθώς και τη συμπαράστασή σας, την οποία θεωρούμε δεδομένη και πολύ χρήσιμη, ώστε να ληφθεί υπόψη η περίπτωση των 94 εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ως μια ειδική περίπτωση επιτακτικής ανάγκης που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Ειδικότερα:

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών προκήρυξης των θέσεων, η ΜΟΝΗ ασφαλής, άμεση και ΔΙΚΑΙΗ λύση για τους συμβασιούχους εργαζομένους στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είναι μια νομοθετική ρύθμιση μετατροπής ΟΛΩΝ των συμβάσεων ορισμένου χρόνου / έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Δίκαιη λύση για τους συμβασιούχους εργαζομένους που ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι ουσιαστικά στελεχώνουν, υποστηρίζουν και λειτουργούν όλες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου όλα αυτά τα χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι λόγω της εμπεριστατωμένης επεξεργασίας μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης, η οποία απαιτεί αρκετό χρόνο, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα η πρόβλεψη επιπλέον χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τουλάχιστον ένα (1) ακόμη χρόνο, μετά τη λήξη των συμβάσεων, από 01-01-2009 έως και 31-12-2009, ώστε αυτές να μπορέσουν να ανανεωθούν. Αυτό θα αποτρέψει τον ορατό κίνδυνο αποχώρησης των συμβασιούχων εργαζομένων και την δυσλειτουργία των υπηρεσιών του.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η εργασιακή αποκατάσταση και ασφάλεια δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για μας αλλά και για χιλιάδες άλλους νέους που αναζητούν μια θέση εργασίας που να τους δίνει τα εχέγγυα μια αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Εργαζόμαστε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καλύπτοντας όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουσες , εξειδικευμένες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες του. Απέναντι στο έργο που μας ανατέθηκε επιδείξαμε αξιοπιστία και ζητάμε την άμεση παρέμβαση και τη συμπαράστασή σας για την εύρεση λύσης στο πρόβλημά μας.

Αυτό που ζητάμε είναι μια δίκαιη λύση στο πρόβλημά μας.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία και ευελπιστούμε σε μια άμεση και ουσιαστική συνάντηση.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Σταθόπουλος Πέτρος

Ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ.
Δρακόπουλος Ιορδάνης

Επιστολή Δ.Σ. ΣΥΣΠΑΠ προς Υπουργεία 6-11-2008

Προς:
- Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
Αξιότιμο κο Ευριπίδη Στυλιανίδη

Κοιν.:
Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
Αξιότιμο κο. Γιώργο Αλογοσκούφη
- Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
Αξιότιμο κο. Προκόπη Παυλόπουλο
- Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
Αξιότιμο κο. Σπυρίδωνα Ταλιαδούρο
- Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
Αξιότιμο κο. Ανδρέα Λυκουρέντζο
- Υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
Αξιότιμο κο. Νικόλαο Λέγκα

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διανύει φέτος τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να αποτελέσει έναν ισχυρό αναπτυξιακό πόλο έλξης στην Περιφέρεια, τόσο εκπαιδευτικό όσο και οικονομικό-κοινωνικό, καθώς σαν στόχο έχει τη συμβολή του τόσο στα ελληνικά όσο και στα παγκόσμια δρώμενα της ακαδημαϊκής κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας.

Παράλληλα, προκειμένου να υποστηριχθεί στους διοικητικούς και τεχνικούς τομείς, δημιουργήθηκαν συγκεκριμένες υπηρεσιακές μονάδες τόσο σε επίπεδο Τμημάτων όσο και σε Ιδρυματικό επίπεδο (Γραμματείες Τμημάτων, Διοικητικές Υπηρεσίες, Οικονομικές Υπηρεσίες, Κέντρο Υποστήριξης Πληροφορικής και Υπηρεσιών Δικτύων, Γραφείο Διασύνδεσης, Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας).

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Διοικητικών Υπηρεσιών των Πανεπιστημίων οι παραπάνω υπηρεσιακές μονάδες θα έπρεπε να στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό που να υπηρετεί σε οργανικές θέσεις, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στον έβδομο χρόνο λειτουργίας του απασχολεί 130 περίπου υπαλλήλους (μόνιμους, αορίστου χρόνου & συμβασιούχους), εκ των οποίων η πλειοψηφία τους (94 στον αριθμό) εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου/έργου/ανάθεσης έργου, ως διοικητικοί, τεχνικοί, κ.α.

Οι υπάλληλοι αυτοί, που αναμφισβήτητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εξασφαλίζουν όλα αυτά τα χρόνια την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος, δεδομένου ότι δεν έχουν διακοπεί οι συμβάσεις τους ούτε μια μέρα. Τον Δεκέμβριο του 2008 και συγκεκριμένα 31/12/2008 , λήγουν οι συμβάσεις των ανωτέρω, λόγω λήξης της χρηματοδότησης των έργων ΕΠΕΑΕΚ από τα οποία εξασφαλίζονται οι πιστώσεις που επιτρέπουν την απασχόλησή τους.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των συμβασιούχων, από την 1η Ιανουαρίου 2009, το Πανεπιστήμιο θα αναγκαστεί να λειτουργήσει με τους μόλις 40 περίπου μόνιμους υπαλλήλους του, οι οποίοι προέρχονται από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, αποσπάσεις και μετατάξεις. Κατά συνέπεια, θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία, εξέλιξη και ανάπτυξη του Ιδρύματος, ενώ ορισμένα Τμήματα και Υπηρεσίες θα αναγκαστούν να υπολειτουργούν ή και να σταματήσουν τις εργασίες τους (αδυναμία εγγραφής νέων φοιτητών και απονομής πτυχίων, πάγωμα προμηθειών και μισθοδοσίας διοικητικού, τεχνικού και διδακτικού προσωπικού, αδυναμία φύλαξης κτιρίων, ελλιπής υποστήριξη τεχνολογικού εξοπλισμού και συστημάτων ηλεκτρονικής διδασκαλίας και επικοινωνίας κ.α.), καθότι το υπάρχον προσωπικό δεν θα επαρκεί, αφ’ενός αλλά και δεν θα υπάρχει η απαραίτητη και απαιτούμενη πλέον εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια, αφέτέρου, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες αυτές.

Η μόνη απαραίτητη, επιβεβλημένη και άμεση λύση, είναι η πλήρης στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό το οποίο θα είναι άρτια καταρτισμένο με εμπειρία και τεχνογνωσία. Το υπάρχον προσωπικό των συμβασιούχων εργαζομένων, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία σημειώνουμε ότι εργάζονται τουλάχιστον πάνω από τρία (3) χρόνια χωρίς μια μέρα διακοπής των συμβάσεων, συγκεντρώνουν απόλυτα τα χαρακτηριστικά αυτά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση του επισφαλούς εργασιακού καθεστώτος των 94 συμβασιούχων εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία είναι και πάγια πεποίθηση του Συλλόγου των Συμβασιούχων εργαζομένων.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από την ίδρυσή του έχει αναπτυχθεί και αναπτύσσεται ραγδαία και με την αύξηση των Τμημάτων του, έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες του. Η διασφάλιση της παρουσίας των υπαλλήλων του, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συνδέεται αναπόσπαστα με την διασφάλιση μιας αποτελεσματικής παρουσίας του Πανεπιστημίου στο παρόν και το μέλλον.

Θεωρώντας δεδομένη την πρόθεση της Πολιτείας να στηρίξει την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου αλλά και να αποκαταστήσει την εργασιακή ασφάλεια των εργαζόμενών του, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει έμπρακτη κίνηση διευθέτησης και άμεσης επίλυσης του φλέγοντος αυτού ζητήματος.

Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διεκδικούν το δικαίωμα να συνεχίσουν να συμβάλλουν με αφοσίωση και εργατικότητα στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δημόπουλος και το σύνολο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, οι οποίοι στηρίζουν έμπρακτα τις διεκδικήσεις του Συλλόγου των Συμβασιούχων. Αναγνωρίζουν τόσο την προσφορά τους όσο και το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ανανεώνοντας μέχρι σήμερα το σύνολο των συμβάσεων και αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να παραμείνουν οι συμβασιούχοι στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι υπάλληλοι που ουσιαστικά στελεχώνουν, υποστηρίζουν και λειτουργούν όλες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Κύριοι Υπουργοί,

Για αυτούς τους λόγους:

Αιτούμεθα να ληφθεί υπόψη η περίπτωση των 94 εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ως μια ειδική περίπτωση επιτακτικής ανάγκης που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Ειδικότερα:
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών προκήρυξης των θέσεων, η ΜΟΝΗ ασφαλής, άμεση και ΔΙΚΑΙΗ λύση για τους συμβασιούχους εργαζομένους στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είναι μια νομοθετική ρύθμιση μετατροπής ΟΛΩΝ των συμβάσεων ορισμένου χρόνου / έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Δίκαιη λύση για τους συμβασιούχους εργαζομένους που ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι ουσιαστικά στελεχώνουν, υποστηρίζουν και λειτουργούν όλες τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου όλα αυτά τα χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι λόγω της εμπεριστατωμένης επεξεργασίας μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης, η οποία απαιτεί αρκετό χρόνο, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα η πρόβλεψη επιπλέον χρηματοδότησης του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τουλάχιστον ένα (1) ακόμη χρόνο, μετά τη λήξη των συμβάσεων, από 01-01-2009 έως και 31-12-2009. Αυτό θα αποτρέψει τον ορατό κίνδυνο αποχώρησης των συμβασιούχων εργαζομένων και την δυσλειτουργία των υπηρεσιών του.

Κύριοι Υπουργοί,
Αντιλαμβανόμαστε ότι η εργασιακή αποκατάσταση και ασφάλεια δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για μας αλλά και για χιλιάδες άλλους νέους που αναζητούν μια θέση εργασίας που να τους δίνει τα εχέγγυα μια αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε, και για αυτό θα αγωνιστούμε , ότι η λύση δεν είναι η συνεχής αντικατάσταση συμβασιούχων.

Εργαζόμαστε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καλύπτοντας υπάρχουσες , εξειδικευμένες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες του. Απέναντι στο έργο που μας ανατέθηκε επιδείξαμε αξιοπιστία και ζητάμε να επιδειχθεί έμπρακτα πρόταση για την εύρεση λύσης στο πρόβλημά μας.

Αυτό που ζητάμε είναι μια δίκαιη λύση στο πρόβλημά μας.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία και ευελπιστούμε σε μια άμεση και ουσιαστική συνάντηση, όπως επανειλημμένα σας έχουμε ζητήσει.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Σταθόπουλος Πέτρος

Ο Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ.
Δρακόπουλος Ιορδάνης

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Έκτακτη Ενημέρωση - Κινητοποιήσεις Συλλόγων Φοιτητών στο πλευρό του Συλλόγου Συμβασιούχων

Με βάση την απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην Κόρινθο, σήμερα Τετάρτη 19/11/2008, οι φοιτητές του Τμήματος προχωρούν σε διήμερη κατάληψη της Γραμματείας από αύριο Πέμπτη 20/11 μέχρι και Παρασκευή 21/11, καθώς και σε συμμετοχή στην πορεία την Παρασκευή 21/11 στην Τρίπολη. Εκφράζουν με αυτό τον τρόπο έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Συμβασιούχων.

Αντίστοιχη πρόταση θα κατατεθεί στη Γ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 20/11.

Γιώργος Παλούκης (Επιτροπή Κορίνθου)

Δελτίο Τύπου ΣΥΣΠΑΠ - Πέμπτη 13-11-2008

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για ακόμα μια φορά περιέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Στις 31-12-2008 λήγουν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων εργαζομένων και το Ίδρυμα θα παραμείνει με το 25% των εργαζομένων το οποίο έχει μέχρι τώρα.

Είναι κατανοητό ότι με αυτές τις συνθήκες, το Πανεπιστήμιο είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να λειτουργήσει και σαν αποτέλεσμα θα έχει την απαξίωση του στα μάτια των υποψηφίων φοιτητών. Αυτό συνεπάγεται ότι η απαξίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα σημάνει τη χαμηλή θέση προτίμησής του από τους υποψήφιους φοιτητές, σαφώς τη μείωση των φοιτητών και συνεπώς την μείωση της εισροής χρημάτων προς τις πόλεις της Πελοποννήσου όπου υπάρχουν έδρες Τμημάτων (Κόρινθος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο). Επίσης θα ωθηθούν στην ανεργία 94 εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στις πόλεις αυτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου , εργαζόμενοι οι οποίοι και με απόφαση του Πανεπιστημίου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν και δουλεύουν στο Πανεπιστήμιο από την ίδρυση του . Ουσιαστικά από 1 Ιανουαρίου 2009 θα σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όλα αυτά τα άτομα που με τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία τους στηρίξουν την λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Σε όλα τα παραπάνω, και ενώ έχουμε κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να επιδιώξουμε επαφές με το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή καμία συνάντηση και δεν έχει προταθεί καμία λύση, παρόλο που το γεγονός της λήξης των συμβάσεων είναι πλέον ορατό.

Γι’ αυτό και εμείς προχωράμε σε κινητοποιήσεις με σκοπό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Διεκδικούμε:
  • Αναβάθμιση των διοικητικών υπηρεσιών των ιδρυμάτων. Ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση του θεσμού του εκτάκτου. Να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου εργαζόμενου. Άμεσα, να διασφαλιστεί η συνέχιση της δουλειάς των συμβασιούχων εργαζομένων.
  • Προχωρούμε σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008.
  • Καλούμε σε συγκέντρωση την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008 στις 10:00 στην Πλ. Αγ. Βασιλείου στην Τρίπολη.
  • Καλούμε τα ΜΜΕ σε Συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 10.00 π.μ. στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Τρίπολη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ενημέρωση από την Επιτροπή Κορίνθου

- Σήμερα Τετάρτη 19/11/2008 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στην Κόρινθο, στο Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής, στις 11:00 π.μ. Παραβρέθηκαν δημοσιογράφοι από πέντε τουλάχιστον τοπικά ΜΜΕ.

- Αύριο Πέμπτη 20/11/2008 εργαζόμενοι των Τμημάτων της Κορίνθου θα επιδώσουν ψήφισμα στο Δήμαρχο Κορινθίων και το Νομάρχη Κορινθίας.

- Την Παρασκευή 21/11/2008 η πλειοψηφία των εργαζομένων από τα δύο Τμήματα της Κορίνθου θα συμμετάσχει στην πορεία που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Συμβασιούχων, με απόφαση της Γ.Σ. του, στην Τρίπολη στις 10:00 π.μ. και φυσικά στη Συνέλευση που θα ακολουθήσει.

Από την Επιτροπή Κορίνθου